keskikarjalaan-arvekarit.jpeg

Puruvesi houkutteli takaisin

10.1.2019

Korkea tupa hämärtyy iltapäivään ja takassa palaa tuli. Isoista ikkunoista näkyy vanhoja kuusia ja kuusien takaa talvinen Puruvesi. Taina ja Arto Arvekari muuttivat joulukuussa Kesälahdelle uuteen kotiin lähelle Puruveden rantaa. – Voi sanoa, että Puruvesi houkutteli takaisin, sanoo Taina Arvekari.

Taina nostaa pöydälle valkoisen rosoisen kiven. Se lähti Tainan mukaan Puruveden rannalta 2011, jolloin hän osallistui aslak-kuntoutukseen Kerimäellä. – Tuolloin rakennettiin omia aarrekarttoja, ja minulle jäi ajatus, että tänne haluaisin joskus takaisin. Luonto ja avaruus toivat rauhan.

- Jo vuonna 2014 olin vetämässä Puruveden rannalla sijaitsevaa mökkikylää. Tuolloin vahvistui entisestään Hummonselän ulapan avaruudessa Puruveden voima. Täältä löytyi paikka, jossa sielu voi hyvin. Luonnon lisäksi myös ihmiset ja elämänmeno kaikkinensa ovat täällä paljon aidompia kuin etelässä.

Mies mukaan

- Työt veivät takaisin Etelä-Suomeen, mutta koko ajan oli toiveissa palata. Yksi kanto kaskessa oli aviomiehen houkuttelu mukaan, sillä Arto ei ollut todellakaan yhtä innoissaan kuin minä. Kun sopiva talo osui kohdalle, kaikki kävi todella nopeasti.

- Ensin ajattelimme, että etsimme työpaikat ja sitten kodin. Kävikin toisin. Jätimme Poroniemen talosta tarjouksen sillä ehdolla, että saamme ensin Kirkkonummen kodin myytyä. Kaikki oli selvää kymmenessä päivässä ja pääsimme uuteen kotiin jouluksi.

Arto Arvekarikin vaikuttaa tyytyväiseltä tehtyyn isoon ratkaisuun. - Etelään jäi stressaava työ ja olihan tämä taloudellisesti järkevä ratkaisu. Ensimmäiset illat istuskelin takkatulen ääressä – ei edes televisiota kaipaa. Nyt katsellaan rauhassa, mitä aletaan tehdä. Ensi kesäksi on rakennusprojekteja piharakennusten parissa, kertoo Arto.

Yrittäjäksi

Tekemistä tulee riittämään, sillä Taina on jo Karjalan Kalamiesten sihteeri ja mukana Matkakolmiossa ja Kesälahden melojissa. – Tammikuussa käynnistyy myös yritystoiminta, sillä sain juuri y-tunnuksen Lakeland Karelia –nimiselle yritykselleni. Yrittäminen liittyy matkailuun ja palveluihin, suunnitelmat ja toiminta tarkentuvat kevään aikana. Erilaisia ohjelmapalveluja, palveluja mökkiläisille ja varauspalveluja ainakin. Ja yhteistyötä tehdään mahdollisimman paljon muiden toimijoiden kanssa. Olen koulutuksen saanut melontaohjaaja, joten meidät nähdään varmasti Puruvedellä.

Arvekareilla on kaksi aikuista poikaa, jotka eivät vanhempiensa ratkaisua muuttaa Kesälahdelle ole kovin ihmetelleet. Nuoremman pojan sanat isälleen kertovat oleellisen: ”Isä, sinä tulet varmaan olemaan paljon onnellisempi siellä.”

Suvi Spoof, KETI