Etti Vaine: Maalle muutto täytti kalenterin
– Emme oikein vieläkään tiedä, milloin ostopäätös tehtiin. Talo vain ilmaantui, ja sitten alkoi kokonaisvaltainen remontti, naurahtaa kesällä2018 Tohmajärven Kemieen muuttanut Etti Vaine.
Se on kuitenkin varmaa, että päätös on tehty sydämellä. Lopullinen syy Tohmajärvelle muuttamiseen kumpuaa rakkaudesta.
Helsingissä syntynyt Etti kävi koulut Kontiolahden Kylmäojalla. Peruskoulun jälkeen tie vei Tampereelle taidelukioon. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, kun 17-vuotiaan nuoren naisen elämään tupsahti tohmajärveläinen nuori mies, jonka perässä Etti päätti siirtyä abivuodeksi opiskelemaan Joensuuhun.
– Suoritin Tampereella vuoden aikana 13 kuvataiteen kurssia, että sain varmasti taidelukiosta kaiken mahdollisen irti ennen lukion vaihtumista. Nykyään omaksi ilokseen taiteileva Etti kiittelee taidelukion antamaa monipuolista alkusysäystä monille nykyisessä työelämässä käytössä olevalle tiedolle ja taidolle. – Sain lukiosta hyvät perustaidot muun muassa painamiseen, valokuvaukseen ja eri ohjelmistoihin, joita hyödynnän nyt työssäni.
Nyt 24-vuotias Etti elää Tohmajärvellä aktiivista elämää. Ennakkoon mielessä häilyneet pelot vaikeasta työllistymisestä ovat osoittautuneet turhiksi.
Viime syyskuussa hän aloitti Keski-Karjalan musiikkiopistossa viestinnän ja markkinoinnin toimistosihteerinä. Saman aikaisesti hän työskentelee Tohmajärven kirjaston osa-aikaisena hanketyöntekijänä, ja pyörittää sivutoimista yritystään taiton ja visuaalisen suunnittelun parissa. Lisäksi tänä vuonna on tavoitteena urakoida keskeneräiset humanististen tieteiden maisterinpaperit valmiiksi. Ja olisi kiva saada kaverin kanssa yhteinen kirjaprojektikin etenemään.
Alkusysäys Tohmajärvelle muuttoon oli, kun Etin puoliso sai paikkakunnalta töitä. Vaikka pariskunta oli jo päättänyt asettua asumaan Joensuuhun, pian he huomasivatkin harkitsevansa remonttikohteen ostamista Tohmajärveltä.
Ajatus Tohmajärvelle muuttamisesta jännitti Ettiä alkuun, mutta äidin rohkaisevat sanat auttoivat. – Hän sanoi, ettei kannata tyytyä kompromissiratkaisuun, vaan on hyvä tehdä selkeä päätös, että voi juurtua johonkin.
Tohmajärvellä enemmän plussaa
Puolitoista vuotta Tohmajärvellä on näyttänyt pienellä maaseutupaikkakunnalla asumisen hyvät ja huonot puolet. Kokemuksiin on kertynyt enemmän plussaa kuin miinusta.
Etti sanoo, ettei hänellä ole koskaan ollut kalenteri yhtä täynnä kuin nyt, maalla asuessa. Tarjonnasta ja tekemisen mahdollisuuksista hän kiittää aktiivisia yhdistystoimijoita ja kohtuullisen kokoisia harrastajamääriä. Harrastaminen on myös eteläiseen Suomeen verraten huomattavasti halvempaa. Esimerkiksi agilityä ja ratsastusta pääsee harrastamaan helpommin ja vähemmillä euroilla.
– Toki liikkumiseen kuluu rahaa ja aikaa, mutta niin kuluisi kaupungissakin. Tohmajärveltä ajaa 40 minuutissa Joensuuhun harrastamaan. Saman ajan kuluttaisin helposti Helsingin sisällä liikkuessa. Kaikki on suhteellista, ja jokaisen omia valintoja.
Tohmajärvellä on Etin mielestä erinomaiset puitteet monipuoliseen harrastamiseen. Äärellään löytyvät ulkoliikuntapaikat, kuntoportaat ja Karelian polut sekä monipuoliset ohjatut liikunta- ja muut harrasteryhmät. Kuntosali on jo nyt hyvä, ja mahdollisen laajennuksen jälkeen entistä parempi. – En kaipaa kuin ilmajoogaa ja avantouintipaikkaa.
– Paljon muutakin voi harrastaa myös aikuisena. Esimerkiksi musiikkiopistossa voi opiskella rennommin tai tavoitteellisemmin. Olen aiemmin soittanut poikkihuilua, ja jos aikaa olisi enemmän, niin hakeutuisin varmasti ammattipedagogin opetukseen tai rentoon aikuisten ryhmään soittelemaan.
Harrastuksiin autoillen
Autoa Etti kokee tarvitsevansa lähinnä päästäkseen harrastamaan, sillä lähes kaikki arjessa tarvittava löytyy kävelymatkan päästä. – Tohmajärvi on hyvien kulkuyhteyksien päässä eikä kaukana mistään.
Esimerkiksi Helsingissä on junalla helppo käydä. Toki ensin on päästävä Kiteelle. – Julkinen liikenne on kehnoa. Täällä jos missaa bussin, niin todella saattaa missata sen päivän ainoan bussin. Mutta kun asian tiedostaa, niin ei se elämää haittaa.
Etätyö on vuosien mittaan tullut Etille tutuksi. Jo Joensuussa asuessaan hän teki töitä etänä helsinkiläiseen yritykseen, jonka asiakkaat sijaitsivat ympäri Suomea. Työ jatkui vielä Tohmajärvelläkin siihen saakka, kunnes musiikkiopiston työ tuli eteen. – Etätyön tekeminen Tohmajärvellä onnistuu loistavasti. Toivoisin yrityksiltä enemmän joustavuutta ja aloitteellisuutta etätyömahdollisuuksien suhteen.
Ystävyyksiä Tohmajärvellä on syntynyt, ja muitakin ”miehen perässä” muuttaneita löytynyt ajatuksia jakamaan. Aamulenkillä Piki-koiran kanssa vastaantulijat, ainakin koirat, ovat nimeltä tuttuja.
Pienen paikkakunnan kulttuuriin kuuluu, että kaikki tuntevat kaikki. Se on Etin mielestä hiukan ahdistavaa, mutta toisaalta lohduttavaa. Naapurit tunnetaan, apua pyydetään ja annetaan. Niin tohmajärveläiseksi Etti ei kuitenkaan tunnustaudu, että puolisonsa tapaan muistaisi kyläläisten autojen rekisterinumerotkin.
Lapsia pariskunnalla ei vielä ole, mutta perheen perustaminen lienee jollain aikataululla seuraava luonteva askel. – Pitäisihän se huolehtia, että muskarissa riittää oppilaita jatkossakin, Etti hymyilee.
Kaiken kaikkiaan puolivahingossa tehty muuttopäätös on ollut onnistunut. Tohmajärvellä on hyvä olla. – Pienellä paikkakunnalla on helpompaa verkostoitua ja saada ihmisiin kontakteja. Kaikkeen pääsee mukaan, jos haluaa. Paljon on itsestä ja omasta aktiivisuudesta kiinni, Etti tuumaa.
Mervi Venäläinen, Koti-Karjala, 3/2020