keskikarjalaan-heikkiset.jpeg

Kiteeltä löytyi loppuelämän koti

11/2021

Tuija ja Antti Heikkinen muuttivat kolmisen vuotta sitten Kiteen Huikkolaan. Mieleistä maatilan pihapiiriä oli etsitty jo kahdeksan vuotta eri puolilta Pohjois-Karjalaa, kun lopulta vähän sattumankin kautta Huikkolasta löytyi omalta kodilta tuntuva vanha maalaispihapiiri. Ylämyllyltä Kiteelle muutti myös perheen yläasteikäinen tytär Jade.

- Etsimme vuosia sellaista paikkaa, jossa voisimme pitää paljon eläimiä, kertoo Tuija Heikkinen. - Nyt meillä onkin melkoinen eläintarha, sillä meillä on kissoja, kuusi koiraa, lampaita, vuohia, kalkkunat Ansa ja Tauno, kanoja sekä yksi kani. Talo oli vanha ja kaipasi remonttia, mutta se tuntui heti hyvin kotoisalta. Yläkerran olemme remontoineet, mutta esimerkiksi keittiöön en halunnut sähköliettä, vaan laitan ruuat puuhellalla. Ruokakin tuntuu maistuvan paremmalta, kun sen puun lämmöllä valmistaa.

- Osallistumme kylän tapahtumiin ja entinen koulu on kyläyhteisön sydän. Yhteisöllisyys onkin ollut parasta, ihmiset ovat ottaneet meidät lämpimästi vastaan. Minusta on tärkeää olla mukana kyläyhteisön toiminnassa. On ollut mukava tutustua kyläläisiin ja kuulla tarinoita talostamme ja sen aiemmista asukkaista. Tytärkin on saanut koulussa paljon kavereita, jotka ovat aina tervetulleita kotiimme.

- Opiskelen parhaillaan uutta ammattia Riverian Kiteen yksikössä. Olen todella tykännyt opiskelusta ja nälkää oppia lisää riittää. Liiketaloutta opiskelevassa ryhmässämme on nuoria, juuri peruskoulunsa päättäneitä, muutama meitä aikuisia sekä Venäjältä tänne opiskelemaan tulleita, mikä tuo oman haasteensa. Koitan itse tehdä parhaani kouluhommissa, joten pärjään mielestäni hyvin. Aiempi koulutukseni on elintarvikealalta.

Myös Antilla on edessä ammatin vaihdos. Laatoittajan työt jäivät selkävaivojen takia ja nyt hän opiskelee avoimessa ammattikorkeakoulussa talotekniikkaa. Tarkoitus on päästä opiskelemaan alaa pääsykokeiden kautta. Tytär käy peruskoulun viimeistä luokkaa ja haaveissa on kaksoistutkinnon suorittaminen.

- Harrastuksia olemme löytäneet, iloitsee Tuija. - Antti metsästää ja kalastaa ja nyt on helppo lähteä kotipihasta metsälle. Minä löysin uudelleen vanhan harrastukseni, kun aloitin Kiteellä judon. Tunsin Kiteen Kipponin vetäjän Sini Hukan ennestään ja Sini houkutteli minut takaisin tatamille. On ollut kivaa! Meinaan osallistua vyökokeeseen joulukuussa, jotta saisin 23 vuotta sitten suorittamani sinisen vyön ruskeaksi. Ratsastamassa käydään myös silloin tällöin. Oman huushollin eläimet vaativat myös oman aikansa.

- Pääsen tutustumaan judoseura Kiteen Kipponin toimintaan paremmin, kun pääsin harjoittelijaksi Kipponiin. Pääsen tekemään käytännön asioita budjetoinnista toiminnan suunnitteluun seurassa, joten on mieleinen harjoittelupaikka.

- Olemme kaikki kolme kotiutuneet tosi hyvin Kiteelle ja tämä on nyt meidän lopullinen kotimme.

Teksti: Suvi Spoof
Kuva: Tuija Heikkinen