keskikarjalaan-ilia-shkarupeta-jarno-artika.jpeg

Ilia haluaa elää ”maailman onnellisimpien ihmisten” maassa

Ilia Shkarupeta (27) opiskelee Kiteen Riverialla sähköasentajaksi ja toivoo löytävänsä alan töitä. Suomen kieli sujuu hyvin siihen nähden, että hän on opiskellut kieltä vasta puolitoista vuotta – pääasiassa skype-yhteyksien kautta.

Ilia on kotoisin Moskovan läheltä Ilyinskystä ja lapsuutensa hän on viettänyt Tulassa Moskovan eteläpuolella. – Opiskelin Venäjällä Moskovan pedagogisessa yliopistossa ja valmistuin sieltä 2014 lastentarhanopettajaksi, kertoo Ilia taustastaan.

Suomen kieltä osattava

- Halusin kuitenkin muuttaa Eurooppaan tai Amerikkaan. Kun tutkin eri vaihtoehtoja, totesin, että Suomessa on paras lastentarhanopettajakoulutus, muu elämänlaatu, puhdas luonto ja vettäkin voi juoda suoraan hanasta. Huomasin myös, että Suomessa pitää osata kieltä hyvin, mikäli haluaa saada opiskelu- tai työpaikan. Löysin suomen kielen opettajan ja aloin opiskella netin kautta.

- Oman opiskelun lisäksi suoritin viime kesänä suomen kielikurssin Karjaalla. Tahdon opiskella Suomessa uuden ammatin, koska lastentarhanopettajana pitää osata todella hyvin suomea. Lisäksi halusin vaihtaa alaa. Toivon pääseväni nopeasti ammattiin ja töihin, joten hain kahteen ammattiopistoon: Espooseen ja Riveriaan. 

- Kävin Joensuussa kielikokeessa ja pääsin syksyllä opiskelemaan Kiteelle! Ryhmässä on valtaosa aikuisopiskelijoita, joten siltä osin on ollut helppo sopeutua. Olen tykännyt opiskella Kiteellä: yleisopinnot olen saanut jo suoritettua ja nyt ahkeroin ammattiaineiden ja työharjoittelupaikan hakemisen parissa. Etsin parhaillaan kesätöitä, sillä haluan tehdä töitä myös opiston kesätauolla. Asun asuntolassa ja harrastan uimista, urheilua ja shakkia.

- Ymmärrän jo hyvin selkeää puhekieltä, mutta itäsuomalainen murre ja varsinkin nuorten puhuma kieli tuottaa vaikeuksia ymmärtää. Suomen kieltä opiskelen jatkuvasti ja tykkään opiskella koko ajan uusia asioita.

Kertomassa opiskelusta Suomessa

- Olin talvella Riverian opiskelijana mukana Petroskoissa kertomassa opiskelusta Suomessa KETIn Työntekijöitä ja opiskelijoita Venäjältä -hankkeen matkalla. Esittelimme ammatti- ja lukiokoulutusta sekä kansanopiston opintoja Kiteellä ja Tohmajärvellä.

- Venäläiset nuoret kyselevät opiskelun kustannuksista, viisumiasioista, asumisesta ja elämisestä. Suomeen saa opiskeluviisumin vain, jos tilillä on tietty summa rahaa. Aikuisten opiskelu herättää ihmetystä, koska Venäjällä pääasiassa vain nuoret opiskelevat eikä aikuisten opiskelu ole tavallista. Petroskoissa eräs isä kyseli poikansa mahdollisuuksia opiskella ja samalla pohti myös omia mahdollisuuksiaan kouluttautua Suomessa.

Kuin kotiin tulisi

- Olen viihtynyt hyvin Kiteellä, vaikka paikka onkin pieni Moskovaan ja muihin isoihin kaupunkeihin verrattuna. Nuoret kaipaavat enemmän isompia ympyröitä, joten minä taidan olla jo aikuinen, kun viihdyn pikkukaupungissa. Haluan asua ja tehdä töitä Suomessa, kasvattaa lapseni täällä turvallisessa ja puhtaassa ympäristössä. Yksin puhdas ilma on iso asia.

- Ammattiopiston jälkeen haluan jatkaa opiskelua ammattikorkeakoulussa, sillä haluan opiskella lisää ja pätevöityä Suomessa sähköalan ammattilaiseksi. Haluan jäädä Suomeen töihin ja saada myös kansalaisuuden.

- Olen kotiutunut Suomeen. Kun tulimme talvella takaisin Petroskoin reissulta rajan yli Niiralassa, tuntui kuin olisin tullut kotiin.
 

Teksti: Suvi Spoof, 19.3.2020
Kuva: Jarno Artika

 

Jälkikirjoitus: Haastattelin Iliaa 11.3.2020, jolloin hän oli etsimässä työharjoittelupaikkaa ja kesätöitä. Oppilaitosten laitettua ovensa kiinni viikolla 12 Riveria tyhjensi asuntolansa ja Ilia joutui palaamaan Venäjälle, koska aikaa uuden asunnon löytämiseksi ei ollut. Nyt hän odottaa paluuta opiskelemaan Kiteelle. SS