keskikarjalaan-karakselan-perhe.jpeg

Karakselat muuttivat Kiteelle lähelle isovanhempia ja luontoa

3/2022

Muutaman viikon ikäinen Eeli nukkuu äitinsä Elina Karakselan olkapäätä vasten samaan aikaan, kun isoveli Samuel (2) esittelee puista junarataansa isosisko Liljan (11) ja isä Villen seuratessa pikkupojan touhuja. Ollaan Karakselan perheen lastenhuoneessa Ruppovaarassa, jonne perhe muutti vuoden alussa.

- Muutimme Kiteelle, koska halusimme lähelle isovanhempia, perustelee Ville Karaksela perheen lähtöä Helsingistä. – Myös luonnon läheisyys ja turvallinen kasvuympäristö lapsille houkuttelivat meitä pois isosta kaupungista. Vanhempani muuttivat viime kesänä Puhokseen Pyhäjärven rannalle ja aloimme itsekin miettiä muuttoa lähemmäksi isovanhempia. Meillä ei etelässä ollut kovin isoa turvaverkkoa, emmekä ole minun tai Elinan vanhempien lähellä lapsiperhearkea eläneet. Isovanhemmat ovat olleet iloisesti yllättyneitä muutostamme.

Perheelle sopiva asunto löytyi netin kautta Villa Kylänselästä. – Vanhempani kävivät katsomassa asuntoa ensin ja kuvien perusteella tulimme pian itse tutustumaan paikkaan, kertoo Ville. - Muuttopäätös tehtiinkin sitten miltei saman tien. Olemme olleet kiteeläisiä vuoden vaihteesta ja Eeli syntyi meidän jo täällä asuessa.

Elina ja Ville ovat musiikin ammattilaisia. Villelle löytyi samasta talosta myös studiotilat, sillä hän äänittää ja miksaa musiikkia musiikkiteknologina ja pystyy työskentelemään etänä. Elina on valmistumassa musiikkipedagogiksi. Molemmat myös soittavat eri instrumentteja. – Erityisen iloisia olemme erillisestä studiotilasta, sillä töihin on lyhyt matka ja täällä voi pitää ääntä ihan eri tavalla kuin kerrostaloasunnossa.

keskikarjalaan-karakselan-perhe-studiossa.jpeg

- Luonnon läheisyys oli yksi peruste muuttoomme ja täällä pääsemme pihalle ja metsään heti kotiovelta, iloitsee Elina. – Olemme nauttineet lumestakin, vaikka moni tuntuu sen määrää tuskailevan. Lapset tykkäävät hiihtää, nyt kun on lunta ja latuja. Samuelin ihka ensimmäinen hiihtoreissu kesti tunnin, koska sukset olivat niin mieluisat.

Lilja aloitti koulun viidennen luokan Rantalassa ja on jo saanut kavereita. – Rinnakkaisluokaltakin, iloitsee Lilja. Harrastuksia vielä mietitään, kunhan kotiudutaan ensin kunnolla. Pienempien kanssa mennään muskariin ja Ville on käynyt pelaamansa lentopalloa isänsä houkuttelemana.
- Kiteen palveluihin olemme tyytyväisiä. Neuvolassa on ollut aikaa käydä asioita läpi rauhassa ja ilman kiirettä, kertoo Elina. – Ja joka paikassa on tosi hyvää ja ystävällistä palvelua, mihin olemme kiinnittäneet huomiota.

- Muutto tänne tuntuu hyvältä ratkaisulta, saimme sen, mitä kaipasimme: luonto, turvallinen ympäristö ja isovanhemmat ovat nyt lähellä. Isovanhempien paikasta on tullut suvun kokoontumispaikka. Kesää, uimista ja saunomista jo odotetaan kovasti.

Teksti ja kuvat: Suvi Spoof