keskikarjalaan-kati-pirhonen.jpeg

Muutto Kiteelle miesystävän luo, kun työpaikka löytyi

11.2.2021

Kati Pirhonen muutti Varkaudesta Kiteelle viime syksynä. – Kiteeltä löytyi mies Petri Kiiskinen, jonka kanssa muutettiin saman katon alle, kertoo Kati muuton taustoja. – Työpaikan löytyminen oli muuton edellytyksenä ja onneksi työpaikka löytyi tosi helposti.

Kati on ensimmäiseltä koulutukseltaan insinööri, mutta jatkuvat pätkätyöt kannustivat kouluttautumaan uudellaan. – Perheellisen on pakko tietää tilipussi pitemmäksi aikaa eteenpäin, joten hakeuduin hoitoalan koulutukseen ja valmistuin lähihoitajaksi. Pääsin heti muuton jälkeen töihin Tohmajärvelle yksityiseen hoivakotiin, ja nyt tammikuun alusta sain vakituisen paikan Siun Soten Kiteen hoivakodilta.

- Vaikka 3-vuorotyö vaatii veronsa, olen todella tyytyväinen. Työyhteisö on mukava, työmatka lyhyt ja saan tehdä työtä ihmisten kanssa omana itsenäni, kiittelee Kati.

Katin mukana muutti kaksi lasta: Aino ja Eetu, jotka käyvät Arppen koulua. – Lapsilla on ollut vähän vaikea sopeutua uudelle paikkakunnalle. Kavereita on ollut hankala saada, kun paikalliset lapset ovat tuttuja keskenään jo tarhaiästä, eikä joukkoon ole helppo päästä. Toivotaan, että lapsetkin alkaisivat viihtyä paremmin, kun aikaa kuluu. Vanhin tytär on jo aikuinen ja hän asuu Varkaudessa.

Kiteen palvelutaso on ollut positiivinen yllätys. – Paikallisilla palveluilla pärjää hyvin ja kaupoista löytyvät samat eväät kuin isommissakin kaupungeissa. En osaa kaivata mitään, mitä täältä ei löytyisi.

- Seudun harrastustarjontaan ei olla vielä tarkemmin perehdytty. Itse kaipaan sosiaalisen työn vastapainoksi rauhoittumista ja omissa oloissa oloa, joten en ole edes etsinyt ohjelmaa vapaa-aikaan. Koiraa ulkoilutan ja ulkoilemme muutenkin paljon. Asumme vuokralaisina vanhan maalaistalon pihapiirissä, joten ulkoilumaastot avautuvat heti ovelta. Syksyllä ehdimme ennen lumia marjastaa ja sienestää. Vaikuttaakin, että täällä on joka puolella hienot metsät marjojen ja sienten poimintaan.

- Ystäviä ja tuttuja on vielä vähän, sillä en tuntenut Kiteeltä Petrin suvun lisäksi ketään, kertoo Kati. - Tällä hetkellä tutustun uusiin ihmisiin lähinnä työyhteisön kautta, mutten tässä vaiheessa oikeastaan kaipaakaan muuta. Korona tuo meille hoitotyössä oleville omat erityiset haasteensa ja suosituksensa kanssakäymiseen ihmisten kanssa, joten nyt on ihan hyväkin aika olla oman perheen kesken.

Teksti ja kuvituskuva: Suvi Spoof