keskikarjalaan-korajoet.jpeg

Korajoet muuttivat Rääkkylään: Parasta täällä on tila

Salonkylän entinen koulurakennus sekä sen pihapiiri ovat hiljaisten vuosien jälkeen heränneet elämään. – Muutimme tänne joulunalusviikolla Kiihtelysvaarasta, esittäytyy Veli-Pekka Korajoki, IT-yrittäjä, diplomi-insinööri ja perheenisä.

– Talo Kiihtelysvaarassa oli meidän asumiseen pieni. Katsoimme isompaa taloa maaseudulta, sillä meillä on hevosia ja muita eläimiä.  Tämä näytti sellaiselta, että pienellä vaivalla saadaan hevosille paikka ja talossa on pinta-alaa koko perheelle. Lisäksi Rääkkylän valokuituliittymä on aika hyvä. Teen kotoa IT-töitä. Valokuitu mahdollistaa minun työntekoni.

Korajoella on kaksi yritystä: Smart Integration Oy sekä Kiihtelysvaarassa toiminut Kiihtelyksen ATK-Palvelu.

– Teen web- ja mobiililaitesuunnittelua eli verkkosivuja, verkkopalveluja ja niihin mobiilisovelluksia. Lisäksi teen myös elektroniikka- ja piirilevysuunnittelua, yrittäjä kertoo.

– Teen etänä asiakkaille töitä, mutta myös paikallisesti IT- eli ATK-tukea yksityisille ja yrityksille. Minuun voivat ottaa yhteyttä yksityiset, jos he kaipaavat tietokoneeseen liittyen opastusta tai huoltoa, sekä yritykset, jos on tarvetta esimerkiksi verkkosivuille, Korajoki luettelee.

– Olen tehnyt elektronisuunnitteluprojekteja, esimerkiksi kun yrityksellä on tarve saada mittalaite, jollaista ei löydy kaupan hyllyltä. Jos pitää esimerkiksi mitata etänä lämpötilaa tai muita olosuhteita, pystyn toteuttamaan sekä mittalaitteen elektroniikan että verkkopalvelun mittaustulosten tarkasteluun.

– Smart Integrationilla on myös ajoneuvoseurantajärjestelmä, joka automatisoi ajopäiväkirjan ja kalustonseurannan.


Uusia Rääkkylässä

Veli-Pekka Korajoki ja hänen puolisonsa Hanna ovat molemmat valmistuneet Oulun yliopistosta. Veli-Pekan osaamisalaa on elektroniikkasuunnittelu, Hannan biologia. Tutkijana Itä-Suomen yliopistossa toiminut Hanna teki muutama vuosi sitten päätöksen kouluttautua ammattiin, jossa työllistyminen onnistuu ilman jatkuvaa apurahojen anomista. – Hanna on tällä hetkellä työharjoittelussa Kiteellä ja keväämmällä Rääkkylässä, Veli-Pekka mainitsee. – Hän valmistuu tänä vuonna sairaanhoitajaksi ja toivoo löytävänsä töitä lähialueelta.

Pariskunnalla ei ole sukujuuria Rääkkylään tai edes Pohjois-Karjalaan. Veli-Pekka on kotoisin Kajaanista ja Hanna Oulunsalosta, mutta Veli-Pekan äiti asuu nykyisin Ilomantsissa. Perheen lapset, 12-vuotias Manta ja 10-vuotias Elli, aloittivat loppiaisen jälkeen koulun Rääkkylän kirkonkylällä, jonne matka taittuu koululaiskyydillä kymmenessä minuutissa. – Tytöt kävivät itsenäisyyspäivän seutuun tutustumassa kouluun ja hyvin he ovat viihtyneet, Veli-Pekka toteaa.

– Molemmat tytöt soittavat pianoa. Elli aloitti tammikuussa pianotunnit Rääkkylässä. Manta halusi jatkaa soittamista Hammaslahdessa tutun soitto-opettajan opastuksella. Manta harrastaa myös kilpatanssia ja Elli uintia sekä teatteria. Kuvataidekoulussa molemmat ovat käyneet lähes koko ikänsä.

– Parasta täällä on tila, Veli-Pekka Korajoki esittelee taloa, joka on sata vuotta sitten, vuonna 1920, valmistunut Salokylän kansakouluksi. Sisällä talossa touhuaa ihmisten seurassa iso, hyväntuulinen airedalenterrieri sekä viisi kissaa. On helppo huomata, että eläimet ovat koko perheen harrastus.


Eläimet saavat tilaa

Eläimistä löytyvät myös perheen ainoat paluumuuttajat. Suomenhevonen Liljan Loimu sekä kaksi maatiaiskukkoa ovat aikanaan tulleet Korajoen perheeseen Soinisesta, Niemisen Kylmäpohjasta.

Piharakennuksista puuliiteri on muunnettu pihatoksi, jossa hevosen kaverina asustaa gotlanninrussponi. Kukoilla seurana on parvi kanoja.

Talon vierestä menevät hiihtoladut. Tai menisivät, jos olisi kunnollinen talvi. – Tykkäisin hiihtää, mutta ei ole lunta, Veli-Pekka harmittelee. Hän kertoo harrastavansa myös kalastusta ja linnunmetsästystä, mutta viime syksy oli niin kiireinen, ettei harrastuksille jäänyt aikaa.

Talokaupat he tekivät lokakuussa. Entinen koti Kiihtelysvaarassa on edelleen pariskunnan omistuksessa, ”kaupunkiasuntona”, onhan Kiihtelysvaara osa Joensuuta. – Tarkoitus on tehdä siellä remonttia ja miettiä sitten, mitä sen kanssa teemme.

Rääkkylässä Korajoen perhe on viihtynyt hyvin. – Kaikkiin naapureihin emme vielä ole ehtineet tutustumaan, mutta ne, joihin olemme, ovat ottaneet meidät todella positiivisesti vastaan, Veli-Pekka kiittelee.

Uudelle kotikunnalle hänellä on muutamia toiveita. – Kiihtelysvaarassa hevosille on laidun kävelyetäisyydellä talosta. Toiveena olisi, että täältäkin löytyisi hevosille laidunpaikka kesäksi. – Pehkut järjestyivät jo hevosille pihattoon. Heinää meillä vielä on, mutta ehkä keväämmällä hevosille tarvitaan lisää heinää. – Ja meille voi aina tarjota sairaanhoitajan sekä tietotekniikan alan töitä.

Tuija Marienberg, Koti-Karjala 7.1.2020