"Voinko mä tulla sinne" - lapsenlapsikin toivoo pääsevänsä maalle

kuikat_joulu_98ddc

12/2023

Kuikan perhe muutti viime vuonna Espoosta Tohmajärven Littilään. Perheen isä Esa ja äiti Päivi sekä kouluikäiset lapset Erika, Erkki ja Erno viihtyvät erinomaisesti omassa rauhassa omakotitalossa, josta on lähimpään naapuriin kilometri. Kolme aikuista lasta ja 6-vuotias lapsenlapsi jäivät etelään. - Talomme on tosi nätillä paikalla ja kesäisin katselemme naapurin laiduntavia lehmiä. Ne ovat aivan ihania!, nauraa Helsingissä syntynyt Päivi.

Esan vanhemmat ovat kotoisin Tohmajärveltä, jossa edelleen asuu sukulaisia. Perheellä on ollut mökki Oravaarassa, jossa on käyty ahkerasti. Myös Päivin äidinpuoleinen suku on Pohjois-Karjalasta. Pikkuhiljaa päätös pysyvästä muutosta maalle kypsyi niin, että hankittiin talo ja Päivi muutti ensin lasten kanssa Tohmajärvelle. Esa työskenteli vielä yhden talven etelässä, kunnes hänkin muutti Littilään viime keväänä.

- Haluamme kiittää meidän naapureitamme, miten helppo on ollut muuttaa ja miten hyvin meidät on otettu vastaan ja miten avuliaita naapurit ovat olleet, painottaa Esa Kuikka. – Tai eivät vain naapurit, vaan koko kylän väki Littilä-Vepsän seudulla.

- Ratkaisu ei ole kaduttanut yhtään, sanoo Päivi Kuikka. – Lapset olivat aluksi vähän nihkeitä muuttoajatuksesta, mutta nyt kaikki viihtyvät tosi hyvin. Tytär Erika (18) käy lukiota, pojat Erkki (15) ja Erno (12) ovat alemmilla kouluasteilla. Vanhemmalla pojalla oli etelässä tosi hankalaa oppimisvaikeuksien takia eikä hän suostunut enää lähtemään kouluun. Täällä kaikki on toisin, sillä hän haluaisi kouluun jopa kipeänä.

Uusi, hieno koulu saa kaikilta kiitosta. Luokat ovat pieniä ja lapset kuuntelevat opetusta. Kaikki ovat saaneet uusia ystäviä ja tyttären kotiutumista avittaa tohmajärveläinen poikaystävä.

- Olen lähihoitaja, kertoo Päivi työstään. - Sain jatkaa entisessä työssäni Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella, sillä suunnittelen etänä kotihoidon reitityksiä. Käyn kerran kuudessa viikossa etelässä näyttäytymässä, mutta lähteminen täältä on aina vaikeaa. Onneksi samalla reissulla tapaan etelässä asuvia lapsia.

Esa oli jonkin aikaa työttömänä, kun raskaskoneasentajan työt loppuivat muuton myötä. - Esa pääsi nyt syksyllä tohmajärveläisen Lamminranta Oy:n palkkalistoille puhdistamaan porakaivoja, iloitsee Päivi miehensä työllistymistä. – Töitähän täällä on, vaikka moni valittaa työpaikan saamisen vaikeutta. Minullekin olisi työpaikkoja valittavaksi asti, mutta toistaiseksi jatkan etätöitä etelään.

Uusi koti on 1970-luvulla rakennetussa tiilitalossa, joka oli käytännössä alkuperäisessä kunnossa. – Onneksi talo oli suoraan asumiskunnossa, joten muuttamaan päästiin ennen remonttia. Tiiloja on nyt remontoitu vähitellen ja sitä hommaa riittää vielä pitkäksi aikaa. Tarvikkeet olemme hankkineet Tohmajärveltä ja Kiteeltä, ja olemme saaneet ihan kivoja alennuksiakin. Emme halua ajaa tarjousten perässä kauas, sillä kun tarjoushintoihin laskee ajokilometrien bensat, ei tavara olekaan kauempana enää sen halvempaa. Samoin teemme muutkin ostokset lähiostoksina. Joensuussa käydään kaupoilla, jos sinne on muutakin asiaa.

- Harrastuksia on aika vähän, sillä arki vie töineen ja kouluineen paljon aikaa. Meillä on pari koiraa ja kissa, joten eläinten kanssa lenkkeillään. Kesällä tutustuimme seudun retkipaikkoihin. Marjoja ja sieniä olemme myös keränneet. Nuorimmainen käy kokki- ja liikuntakerhoa ja vanhemmalle pojalle ostettiin mopo. Esa tekee metsähommia mielellään ja autoharrastajana hänellä on aina jokin auto laitossa.

- Ainoa huono asia täällä on terveyspalvelujen saatavuus, sillä lääkäriin ei pääse Tohmajärvellä. Onneksi päivystys Joensuussa on hoitanut akuutit tarpeet, mutta oman kunnan lääkärittömyys on todella kurja juttu, harmittelee Päivi.

Kuikan perheen muuttoa edesauttoi myös Päivin äidin muutto Tohmajärvellä vajaa kymmenen vuotta sitten. – Äiti ikääntyy ja on hyvä olla täällä lähellä häntä, uskoo Päivi. – Etelässä asuva lapsenlapsi viihtyy erinomaisesti meillä ja hän kyselee jatkuvasti, koska voisi tulla käymään.

kuikat_pojat2_7a093

- Joulupöytään kokoontuu koko sakki, joten meitä on iso porukka viettämässä tohmajärveläistä joulua.

Teksti: Suvi Spoof
Kuva: Kuikan perhe