keskikarjalaan-laura-tukiainen.jpeg

Valokuitu ja mieleinen pihapiiri toivat Rääkkylään

11/2021

Laura Tukiainen (37) muutti syyskuussa Rääkkylän Haapasalmelle koiriensa ja poninsa kanssa. Kunta oli ennestään tuttu, sillä Laura on vuosien mittaan vieraillut tätinsä Rauni Ronkaisen perheen luona.

- Asuin Joensuussa kerrostalossa koirieni kanssa ja poni oli tallipaikassa muualla, kertoo Laura aiemmasta elämästään. - Katselin pari vuotta sopivaa kohdetta eläimille ja itselleni. Tavoitteena oli löytää paikka, jossa onnistuu etätyö ja pihapiirin piti olla sellainen kuin maalla asuessa kuuluu ollakin. Tämä paikka löytyi facebookin hevosryhmästä, jossa omistaja ilmoitti etsivänsä tänne vuokralaista. Otin yhteyttä, tulin katsomaan ja tämä paikka täytti vaatimukseni.

Laura asuu vuokralla omakotitalossa, joka lämpiää puulla ja ilmalämpöpumpulla. – Olen maalannut huoneita ja laitellut paikkoja mieleiseksi. Pihapiirissä on pitkä aittarakennus sekä navetta, joka oli jo aiemmin muutettu tallimaiseksi, joten saan sinne shetlanninponit lämpimään.

- Viime yönä pihaan tuotiin toinen poni, kun 1-vuotiaalle Nikelle tuli kaveriksi puolivuotias Oliver. Poneja alan kouluttaa valjakkoponeiksi, kunhan vähän vanhenevat. Koirista Viva ja Ava ovat rodultaan shih tzuja, lisäksi laumaa täydentää australiankelpie Luigi. Luigi seurailee pihassa pyörivää kettua aina tämän pesälle asti. Koirat saavat olla pihassa vapaina ja näyttävät nauttivan elämästään.

 

keskikarjalaan-laura-tukiainen-talo.jpeg

Toimiva, nopea nettiyhteys oli Lauralle ehdoton asuinpaikan valintaan vaikuttava tekijä. - Työskentelen Abloylla Joensuussa ostajana ja koronan aikaan meillä siirryttiin etätöihin. Työskentelen kotona kolmena päivänä viikossa. Valokuituyhteys todellakin toimii hyvin, sillä täällä verkko toimii paremmin kuin Joensuun keskustassa.

- Paikallisia palveluja olen käyttänyt vasta vähän: kaupassa ja hammaslääkärissä olen käynyt Rääkkylän keskustassa, samoin hoitamassa valokuituyhteyksiin liittyviä asioita. Lumien auraajan olen jo kysynyt ja juuri selvittelin polttopuiden hankintaa. Onneksi saan puita tästä läheltä, kun Sallisen Jari myy ja toimittaa uuneihini sopivaa polttopuuta.

- Avantouinti kiinnostaa ja sitä voisin käydä kokeilemassa, arvelee Laura. - Koirien kanssa ajelen Joensuussa harrastamassa agilityä ja rally tokoa. Eläinten hoidon ohella harrastan aikalailla kotoisia asioita: lukemista, neulomista ja valokuvaamista. Matkustelu on jäänyt koronan aikaan kokonaan. Olen aiemmin asunut useassa eri maassa, joten matkailu varmasti taas lisääntyy, kunhan koronatilanne helpottaa.

Laura vaikuttaa ratkaisuunsa tyytyväiseltä. – Vuokranantajan kanssa on sovittu osto-optiosta, joten saattaa olla, että ostan paikan itselleni. Tai jos hinnasta ei päästä sopuun, katselen täältä toista paikkaa. Viihdyn Rääkkylässä erinomaisesti ja valokuitu mahdollistaa etätöiden tekemisen vaivatta.

Teksti ja kuvat: Suvi Spoof