"Täällä sielu lepää"

Kuopion ja Kirkkonummen kautta takaisin Kiteelle 

10/2023

Nelikymppiset Mika Virtanen ja Janika Pajumäki muuttivat kesällä Kiteelle. Mika Virtanen palasi takaisin entisiin kotimaisemiinsa, sillä hänen lapsuuskotinsa on Haarajärvellä. – Kuopiossa ja Kirkkonummella vierähti lähes 25 vuotta, mutta tänä kesänä kauan haaveiltu muutto takaisin onnistui. 

- Saimme molemmat ensimmäiset työpaikat, joita täältä haimme, kertoo Mika Virtanen. – Minä työskentelen apulaismyymäläpäällikkönä Tokmannilla ja Janika sai Kanervikkola-kodista hoitotyötä. Peruskoulun kävin Huikkolassa ja Kiteellä. Sitten opiskelin sähköasentajaksi Kiteen ammattioppilaitoksessa ja muutin vuonna 1999 Kuopioon. Armeijan jälkeen työt vaihtuivat ravintolapuolelle. Toimin eri tehtävissä, ravintolan osakkaanakin olin jonkin aikaa.  

- Kuopiosta tie vei Kirkkonummelle vuonna 2009. Ravintolahommien jälkeen myyntityö tuli tutuksi, sillä työskentelin Alkossa 4,5 vuotta ja Lidlissä kolmisen vuotta. Vuosien mittaan opiskelin työn ohessa merkonomin tutkinnon ja oppisopimuksella lähiesimiestutkinnon. Kun Kiteellä avautui apulaismyymäläpäällikön paikka, tuntui, että hetki oli juuri oikea hakea tänne töihin. 

- Muuttoa oli mietitty jo kauan, sillä vietimme kaikki lomat ja pitemmät vapaat täällä. Tuntui, että sielu lepäsi aina täällä käydessä. Isällä on mökkipaikka Onkamossa Särkijärven rannalla ja siellä asutaan nytkin niin kauan kuin omakotitalomme keittiöremontti saadaan valmiiksi. Ostimme kesällä omakotitalon Hutsista ja ihastuimme heti taloon ja puutarhaan. Makuuhuoneet on jo remontoitu ja parhaillaan odotellaan keittiökalusteita, jotta päästään asettumaan. Remonttia riittää varmasti vuosiksi eteenpäin, mutta tehdään pikkuhiljaa mieleiseksi.  

Vapaa-aikaa vietetään paljon pariskunnan koiran, 6-vuotiaan suursnautserin kanssa. – Liityttiin jo paikalliseen koirayhdistykseenkin, joten koiran kanssa harrastaminen varmasti jatkuu aktiivisena, sanoo Mika Virtanen. – Pajarin Puntin salilla olen jo ehtinyt käydä muutaman kerran ja hirviporukkaankin yritän ensi syksyksi ehtiä. Kalastan ympäri vuoden, joten parhaillaan odotellaan jäiden tuloa ja talvikalastuskautta. 

Janika harrastaa uintia ja nyt on mahdollisuus uida luonnonjärvissä ympäri vuoden. - Luonto on lähellä sydäntäni ja täällä päästään hyvin metsäretkille, sieneen ja vaelluksille, iloitsee Janika. - Keräämme ja hyödynnämme paljon luonnonantimia. Yhdessä käymme kansallispuistoissa. 

Mikan vanhemmat asuvat Haarajärvellä. – Olemme nyt lähellä, kun he apua tarvitsevat. Vanhempani ovat tyytyväisiä tänne muutostamme. Vanhoja kouluaikaisia tuttuja ei ole monta täällä ole, mutta eiköhän ihmisiin pian tutustu. Eikös pienellä paikkakunnalla kaikki tunne toisensa? 

- Kiteellä on yllättävänkin paljon erilaisia palveluja ja ruokaa saapi kaupasta, toteaa Mika. -  Joensuu ja Kuopio ovat lähellä. Kuopion kavereitakin varmaan päästään paremmin tapaamaan nyt, kun ei tarvitse lomilla tulla enää Kiteelle.  

Teksti: Suvi Spoof
Kuva: Virtasen ja Pajumäen kotialbumi