keskikarjalaan-myllykset.jpeg

Kevyt olo sunnuntaisin

8/2022

Virve ja Tero Myllys paluumuuttivat kesällä Ristlahdelle Puruveden rantaan, kun vapaa-ajan asunnosta tuli pysyvä koti Helsingissä vierähtäneen 28 vuoden jälkeen. - Olemme viettäneet kuutostiellä vuosien mittaan reilusti toista vuotta, kun täällä käytiin niin tiuhaan, kertovat Myllykset. – Nyt on kevyt olo sunnuntaisin, kun ei enää tarvitse lähteä ajamaan etelään.

Muuttoa mietittiin vuosia. – Etelässä meitä piti enää työ. Ajatus oli, että tänne tullaan ennen kuin täytämme 50, sanoo Virve Myllys. Tero mietti ratkaisua pitempään, sillä varman tulon menetys hirvitti hyvin työllistettyä yrittäjää. Kun Virve sai työpaikan etätyömahdollisuuksineen Savonlinnasta, oli lähtö helppoa. – Korona-aika muutti rakennusalaa paljon, joten nyt tuntui olevan oikea aika palata, kertoo Tero.

Virve on kotoisin Kiteen Piimäjärveltä ja Tero Saarelta Etelä-Karjalan puolelta. Pariskunta tapasi parikymppisinä Kiteen Kievarissa vuonna 1992 ja yhtä on pidetty kolmekymmentä vuotta. Virve on työskennellyt rahoitusalalla 17-vuotiaasta alkaen. Merkonomiopinnot täydentyivät aikuisena suoritetulla tradenomitutkinnolla. Tero oppi töihin pienestä pitäen perheen maatilalla, sillä traktorin pukille pääsi heti, kun jalat ylsivät polkimille. Talonrakentajaksi Tero kouluttautui Imatralla.

- Helsinkiin muutimme 1990-luvun puolivälissä ja meidän piti olla siellä vain kymmenen vuotta, kertoo Tero. – Pääsin talonmieheksi isoon taloyhtiöön, kunnes perustin oman rakennusalan yrityksen vuonna 2000. Viimeisinä Helsingin vuosina asuimme omakotitaloa Puistolassa. Mutta aina kun oli mahdollista, ajoimme Itä-Suomeen. Myös 2000-luvun alussa syntyneet tyttäremme Salla ja Hanna ovat kotiutuneet ja työllistyneet tänne.

Teron yritys Tero Myllys Oy etsii nyt töitä lähialueilta. – Uskon, että töitä riittää täälläkin. Teen monipuolisesti erilaisia mökkitalkkarin ja remonttimiehen hommia pihatöistä ja polttopuista metsänraivaukseen ja kiinteistöjen remontointiin, kertoo Tero palveluistaan. – Myös vesieritystyöt onnistuvat: olen remontoinut yli 400 kylpyhuonetta ja tehnyt kokonaisvaltaisia huoneistoremontteja. Mielelläni autan myös vanhuksia asioinnissa tai kotien peruskunnostuksessa. Yritykseni palvelut ovat kotitalousvähennyskelpoisia.

keskikarjalaan-myllykset-tero.jpeg

- Lisäksi yrityksellä on pienkaivuri ja kuljetuskalustoa. Meillä on myös tukkivannesaha, jolla saa 7,5-senttistä tuppilautaa. Tykkään tehdä erilaisia puutöitä ja sorvailen puusta kaikenlaisia pienesineitä, joita on myynnissäkin.

Muutolla on ollut positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin. – Kun sain työpaikan Savonlinnasta ja muuttopäätös vahvistui, tuntui kuin raskas kivitaakka olisi pudonnut selästä, kuvailee Virve tuntojaan. – Etelässä minulla oli huolia korkean verenpaineen takia, mutta täällä paineet ovat laskeneet. Elämänrytmi on täällä erilainen eikä stressiä synny samalla tavalla kuin ennen.

Vapaa-aikaa vietetään metsissä ja luonnollisesti järvellä. – Viime viikolla kävin töistä palatessa keräämässä pari sankollista mustikkaa, kertoo Tero. – Kalaan pääsee vaikka joka päivä, kun vene on kotirannassa.

Molempien isät asuvat lähellä ja heitä autetaan tarpeen mukaan. – Enää ei ole huono omatunto läheisten takia, kertoo Virve. – Nyt pystymme auttamaan heitä nopeammin kuin etelästä satojen kilometrien päästä.

- Ruokaostokset teemme pääosin Kesälahdella, ruokakaupat sekä apteekki ja Monimesta riittävät moneen tarpeeseen, sanovat Myllykset. - Ainoa harmitus on terveyspalvelujen huono saatavuus, mikä mietitytti eniten muuttopäätöstä tehdessä. Uskaltaako täällä sairastua muuten kuin arkena kahdeksan ja neljän välillä, kun terveyskeskus on avoinna vain virka-aikana?

Myllykset vaikuttavat tyytyväisiltä elämäänsä. Kuutostie ei enää kutsu muuta kuin työ- ja turistireissuille.

Teksti ja kuvat: Suvi Spoof