keskikarjalaan-nykaset.jpeg

Lapset halusivat muuttaa

Teemu ja Sonja Nykänen muuttivat kolmen lapsensa (8, 10 ja 13-vuotiaat) kanssa Rääkkylään vuoden vaihteessa. Kesäpaikaksi hankitusta vanhasta rintamamiestalosta järven rannalla tuli kaikille niin rakas paikka, että siellä haluttiin asua pysyvästi. - Lapset eivät enää halunneet lähteä viikonlopun jälkeen kotiin, kertovat Teemu ja Sonja muuttonsa taustoja.

Vakituinen koti vaihtui Ylämyllyltä Varpasaloon. – Maatalon pihapiirissä ja järvellä riittää puuhaa, sillä luonto on meille kaikille erityisen tärkeä. Harrastamme kalastusta koko perheen voimin, ja kalaan pääsee nyt vaikka joka päivä, iloitsevat Nykäset. – Talokin oli täysin asumiskuntoinen, joten isompaa remonttia ei tarvitse tehdä.

Teemu (35) työskentelee tietoliikenneasentajana. - Toimialueina ovat Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo ja Keski-Suomi, joten joudun jonkin verran reissaamaan työn takia. Onneksi useimmiten pääsen yöksi kotiin.

Sonja (35) käy töissä Ylämyllyllä lastenhoitajana päiväkodissa. – Työmatka Arvinsalmen lossin kautta ei ole ainakaan vielä rasittanut. On upeaa seurata vuodenaikojen vaihtelua ja luontoa työmatkoilla, ajelen vajaan tunnin suuntaansa.

Lapset viihtyvät Rääkkylässä erittäin hyvin. – Rääkkylän koulu on ottanut lapset hienosti vastaan ja he ovat saaneet heti kavereita, vakuuttavat tyytyväiset vanhemmat. – Harrastukset ovat nyt enimmäkseen tässä äärellään, kun ulkona riittää kaikille tekemistä. Tyttären kanssa käymme partiossa Ylämyllyllä. Geokätköjä etsimme yhdessä ja retkeilemme paljon muutenkin. Harrastamme yleensä koko perheen kanssa, eikä meillä aikuisilla oikeastaan ole ollut vielä aikaa kokeilla Rääkkylän tarjoamia mahdollisuuksia.

Myös perheen eläimet viihtyvät. - Koiramme schapendoes-neito Sanni nauttii suuresti, kun saa juosta vapaana ja läträtä rannassa. Meillä on myös 3 leopardigekkoa terraarioissaan.

- Valokuitu on erittäin toimiva ja olemme olleet siihen tosi tyytyväisiä. Nyt kun lapset ovat olleet kotikoulussa, on yhteys riittänyt takkuamatta kolmelle puhelimelle, kahdelle tietokoneelle ja tabletille. Työt ja koulunkäynti ovat onnistuneet etäyhteyksin loistavasti.

- Kylän ja kunnan toimintoihin ei ole vielä ehditty kovin paljon tutustua. Koronan takia emme ole juuri liikkuneet kylillä enempää kuin pakolliset käynnit. Joka tapauksessa meillä on ollut hyvin tervetullut olo, sillä kaikki ovat ottaneet meidät tosi lämpimästi vastaan.

Teksti: Suvi Spoof, 6.5.2020
Kuva: Nykäset