keskikarjalaan-oili-drammeh.jpeg

Oili Drammeh palasi työuran jälkeen Tohmajärvelle

2.11.2020

Oili Drammeh (65) muutti lokakuun alussa Helsingistä lapsuuskotiinsa Tohmajärvelle. Hän asuu yhdessä kaksoissisarensa kanssa Kirkkotien varressa kolmen sisaruksen yhdessä omistamalla tilalla.

- Eläkeiän lähestyessä Espoon kaupungilla totesin aika pian, että on järkevintä muuttaa Tohmajärvelle. Asuminen ja muu elämä on etelässä kalliimpaa eikä tekemistä niin paljon, joten syytä jäädä Etelä-Suomeen ei oikein ollut, kertoo Oili Drammeh muuttonsa syistä. – Korona-aika on vielä vahvistanut päätöksen viisautta.

Oili kävi lukion Tohmajärvellä ja opiskeli ensin puutarhuriksi Lepaalla ja jatkoi opintoja hortonomiksi. – Olen työskennellyt sekä ulkomailla että eri puolilla Suomea. Työskentelin puutarha-alan tehtävissä Norjassa ja myöhemmin opiskellessa tein harjoittelun Hollannissa. Ehdin työskennellä Savon puolella Kuopiossa ja Iisalmessa ennen Espoon vuosia. Espoon kaupungilla tein töitä kolmisenkymmentä vuotta erilaisissa tehtävissä, kunnes jäin eläkkeelle vihertyöpäällikön hommista.

- Olen omistanut osan kotitilastani yhdessä sisarusteni kanssa vuodesta 2006, joten side Tohmajärvelle on ollut tiivis etelän vuosinakin. Kaksoissisareni ei pistänyt hanttiin, kun kyselin, voisinko muuttaa samaan huusholliin. Näin ollen paluu kotiseudulle oli helppoa.

- Tekemistä täällä riittää, kun meillä on hoidettavana iso pihapiiri ja vanhat rakennukset. Kasvimaa ja puutarha vievät aikaa sulan maan aikana. Elämme kasvimaan tuotosten osalta lähes tulkoon omavaraistaloudessa. Kesä menee käytännössä ulkona.

Oili on tyytyväinen Tohmajärven palveluihin. – Tosin kaipaisin erikoispalveluita, kuten polkupyörähuoltoa, kun kuljen pääasiassa pyöräillen eikä omaa autoa ole. Siskon autolla ajellaan pitemmät matkat. Kirjastoon en ole vielä ehtinyt, mutta kunhan talvi koittaa, on aikaa lukea.

- Erityisesti mahdollisuudet harrastaa liikuntaa ilahduttavat, kun liikuntapaikat ja reitit ovat hyvässä kunnossa, kiittelee Oili. – Kunhan lunta saadaan, pääsen hiihtämään. Käyn myös vesijuoksemassa Kiteen Vespelissä, laji sopii hyvin huonoille polvilleni.

- En työurani aikana ajatellut palaavani Tohmajärvelle, mutta nyt olen hyvin tyytyväinen ratkaisuuni. Olen vielä suhteellisen hyvässä kunnossa, joten monenlaista mielekästä ja mieleistä tekemistä riittää. Parhaillaan on menossa kuusten taimien pelastaminen heinikon seasta ennen lumen tuloa.

Teksti: Suvi Spoof
Kuva: Oili Drammeh