keskikarjalaan-pihlajat.jpeg

”Henkeäsalpaavan hyvät puitteet" - Pihlajan perhe muuttaa Kiteelle

3/2018

Pihlajan perhe on muuttamassa Pirkanmaan Akaasta Kiteelle tulevana kesänä. Helmikuun lopulla tehdyssä haastattelussa monta kysymysmerkkiä on vielä ilmassa - mistä talo, työ ja opiskelupaikka - mutta päämäärä on vakaa ja selvä.

– Olemme miettineet elämänmuutosta useamman vuoden ajan ja nyt oli päätösten aika, toteaa Tommi Pihlaja. – Merkittävä syy Kiteelle tuloon on halu mahdollistaa minun vanhempieni kotona asuminen mahdollisimman pitkään, kertoo Tiina Pihlaja.

Juurikan mummola

Tiina (39), Tommi (43), Martti (11) ja Paavo (9) ovat viettäneet lukuisia loma-aikoja Juurikan mummolassa Eila ja Harri Tiaisen luona ja Kiteen harrasteet ja palvelut ovat tulleet hyvin tutuiksi. – En tiedä, ymmärtävätkö ihmiset täällä, kuinka henkeäsalpaavan hyvät puitteet Kiteellä on asua ja olla, Tiina kysyy. – Nyt kun olen vuosia seurannut, millaista elämää muualla on kylissä ja pikkukaupungeissa, Kitee näyttäytyy hyvin vetovoimaisena ja erityisesti Hutsin urheilukeskus on melkoinen valttikortti.

Tommillakin on juuria Keski-Karjalaan, sillä hänen äitinsä on lähtöisin Niiralasta ja Tommi itse vietti lapsuudessa kesälomia Patsolassa. – Oma työtilanteeni on se, että irtisanouduin UPM-Kymmenen Valkeakosken paperitehtaalta tänä keväänä. Aikomukseni on vaihtaa kokonaan alaa ja kouluttautua hoiva-alalle, Tommi kertoo. Automaatioasentajan pohjakoulutuksen omaava Tommi ennätti toimia paperitehtaalla yli 20 vuotta. Tehtaan yhdeksästä työprosessista hän hallitsi kahdeksan, eikä osaavaa ammattilaista olisi oltu mielellään päästämässä pois.

Uudet ammatit

– Oma äitini toimi perhepäivähoitajana, ja hoiva-ala tai lastentarhanopettajan työ on kiinnostanut minua pitkään. Itselläni on menossa tulevaisuuden uudelleen arviointi. Riverian Kiteen koulutuspaikassa on alkamassa elokuussa lähihoitajaopinnot ja ne ovat mahdollinen vaihtoehto minulle.

Tommi on pelannut kymmenisen vuotta salibandya kilpatasolla ja ollut jalkapallovalmentajana TP-49:n -09 syntyneiden joukkueessa, johon oma poika Paavokin on osallistunut.– Olen kuulunut Pohjois-Karjalan Numismaatikkoihin vuodesta 2006 lähtien ja ehkä saan sen harrastuksen piiriin poikanikin.

Tiina valmistui suurtalouskokiksi Kiteen Oppimiskeskuksesta parikymmentä vuotta sitten ja muutti Kiteeltä Toijalaan.

– Olen aina tykännyt erityisesti leipomisesta ja tänä keväänä olen saamassa valmiiksi täydennysopintoja leipuri-kondiittoriksi. Ketin kautta sain opastusta työnhakuun ja oman osaamisen markkinointiin. Kiteen Kotileipomoon olen saanut jo väylää auki ja tarjoutunut tekemään sijaisuuksia. Otan mielelläni vastaa tarjouksia uusista työpaikoista, Tiina naurahtaa.

Pihlajan perheellä on ollut haussa omakotitalo Kiteeltä ja he ovatkin muuttamassa maalle luonnon keskelle.

Pihlajat ovat seuranneet tiiviisti Kiteen ja seutukunnan tapahtumia. – On ollut hienoa lukea Kiteen hyvästä talouskehityksestä, Tommi kehuu. – Akaa sijaitsee 3-tien varressa Turku-Tampere-Helsinki-kolmion keskellä, mutta hyvistä kulkuyhteyksistä huolimatta ei siellä ole saatu aikaan kehitystä. Ja lähes kaikissa kouluissa on sisäilmaongelmia.

Palveluista kiitosta

Kiteen palvelut ja harrastusmahdollisuudet näyttäytyvät Pihlajan perheelle hyvin otollisilta. – Tykkäämme käydä paljon kirjastossa, uimassa ja liikumme monipuolisesti. Pojat Martti ja Paavo suhtautuvat paikkakunnan vaihdokseen reippaalla mielellä - mieluisia harrastuksia on tarjolla ja uusia kavereita odotetaan. Ainakin partio tulee saamaan pojista uudet osallistujat. Ja kesäisin koko perhe pääsee jatkamaan vielä paremmin KiPan otteluissa käyntiä. Tiina, Paavo, Martti ja Tommi Pihlaja aikovat olla aktiivisia Hutsin urheilukeskuksen käyttäjiä Kiteelle muutettuaan.

Riitta Hakulinen, Koti-Karjala