keskikarjalaan-piia-repo.jpeg

Mielekäs työ ja puuhakas vapaa-aika paluumuuttajan ilonaiheita

10/2021

Piia Repo aloitti lokakuun alussa yritysasiantuntijana KETIn VaPa-hankkeessa. – Tämä työpaikka sattui olemaan haussa juuri oikeaan aikaan, sanoo Piia Repo.

- Palasin keväällä Etelä-Suomesta Kesälahdelle. Työskentelin puoli vuotta palveluesimiehenä Siun Sotella, mutta iso hierarkinen organisaatio ei ole itselleni paras työympäristö. Haluan tehdä töitä sellaisessa työyhteisössä, jossa pääsen hyödyntämään omaa osaamistani ja kehittämään hyvinvointialaa. Niinpä olen todella iloinen, kun minut valittiin KETIlle. Nyt opettelen taas uudenlaisia asioita hankerahoitteisessa kehittämistyössä.

Piia on opiskellut lähes koko työuransa ajan: – Haluan kehittää omaa osaamistani jatkuvasti, joten opiskelu on ollut minulle tärkeää. Peruskoulun jälkeen valmistuin tekniseksi piirtäjäksi, mutta hoitoala houkutteli. Ensin opiskelin lähihoitajaksi, sitten sairaanhoitajaksi ja suoritin myös ylemmän amk-tutkinnon. Lisäksi suoritin pedagogiset opinnot, joten minulla on pätevyys myös hoitoalan opetustöihin.

- Olen työskennellyt monenlaisissa hoitoalan palkkatöissä Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Suomessa. Lisäksi olen toiminut 5,5 vuotta yrittäjänä, jolloin sain tehdä omannäköistä hoitotyötä asiakkaiden luona. Minulle on erityisen tärkeää asiakkaiden inhimillinen kohtelu ja luottamuksellisuus. Pystyin loppuaikana palkkaamaan yhden työntekijänkin, sillä työtä oli paljon ja ”ein” sanominen vaikeaa. Yritykselläni oli paljon pitkäaikaisia asiakkaita, osalla ei ollut omaisia tai sukua hoitamassa heidän asioitaan, joten monesti olimme ainoa tuki ja apu heille.

- Etelässä elimme vajaat kymmenen vuotta tyttäreni kanssa kahdestaan. Kun hän lähti opiskelemaan Kuopioon, jäin itsekseni kerrostaloasuntoon eikä vapaa-aikana ollut oikein tekemistä. Toisaalta ainaiset ruuhkat rasittivat asiakaskäynneillä ja muutoin liikkuessa. Mietin usein, minne ehtisin kotiseudulla samassa ajassa, jonka istuin ruuhkissa. Muuttoajatus kirkastui koronavuonna ja aloin katsella työpaikkoja Itä-Suomesta. Siun Soten työpaikka toi minut takaisin Kesälahdelle, kuvailee Piia muuttopäätöstään.

- Asun nyt pienessä mummonmökissä lapsuuskotini ja veljieni perheiden lähellä ja nautin vapaa-ajasta. Olen opetellut ajamaan traktoria uudelleen, tehnyt raivaussahahommia ja ulkoillut paljon. Sisällä ei tarvitse kököttää, sillä pihalla on aina jotakin tekemistä. Iäkkäät vanhempani ovat helpottuneita, kun olen heitä lähellä ja pystyn tarvittaessa auttamaan arjen asioissa. Uusi työ on mielekästä, vapaalla saan puuhata monenlaista läheiset lähelläni, joten elämäni on aikalailla mallillaan.

Teksti: Suvi Spoof
Kuva: Piia Repo