keskikarjalaan-siposet.jpeg

Työ toi Kiteelle - koko perhe viihtyy

1/2018

Kari Siponen aloitti Kiteen teknisenä johtajana tammikuussa 2018. Hän muutti perheineen Vantaalta ja on jo todennut Kiteen vilkkaaksi paikaksi. Koko perhe viihtyy erinomaisesti.

- Olen Lieksasta kotoisin ja töiden takia vietin parikymmentä vuotta etelässä, kertoo Kari Siponen tarinaansa. – En kuitenkaan koskaan kotiutunut etelään. Koko ajan on ollut tarkoitus palata Pohjois-Karjalaan, jos ja kun sopiva työpaikka löytyy. Pojan syntymä vuosi sitten laittoi asioita taas pohdintaan ja ajatus oli lähteä etelästä viimeistään ennen pojan kouluunmenoa. Etelässä ei ollut sukulaisia ja kaikki sinne aikoinaan muuttaneet kaveritkin ovat jo palanneet takaisin.

- Kiteen työpaikka tuli sopivaan aikaan ja muutto kävi ripeästi. Asumme toistaiseksi Puhoksessa vuokralla ja etsimme rauhassa pysyvämpää asuntoa. Pojan mummolat ovat Joensuussa ja Lieksassa, joten sukuakin saatiin näin lähemmäksi.

Positiivinen ensivaikutelma

- Kitee oli tuttu paikka, sillä eräs hyvä ystäväni on täältä kotoisin. Jo haastattelussa käydessäni ensivaikutelma Kiteestä oli positiivinen. Kiteen keskusta on tiivis ja keskustassa on kaupunkimaista vilinää.

- Hyvä ensivaikutelma on vain vahvistunut, kun on päässyt tutustumaan paremmin kaupunkiin. Täällä on esimerkiksi aivan loistavat harrastusmahdollisuudet, mitä eivät paikkakuntalaiset itse taida aina oivaltaa. Hutsin alueelle on koottu hienosti eri liikuntapaikat jäähallista hyppyrimäkiin. Ja täällä kuka tahansa pääsee luistelemaan yleisövuoroilla viikoittain jäähallissa, mikä on täysin mahdotonta eteläisessä Suomessa, jossa jäävuorot on varattu aamuvarhaisesta iltamyöhään. Eikä maksa mitään!

Luonto!

- Itselle luonto on tärkein virkistyksen lähde. Kaksi koiraa pitää huolen, että ulkoiltua tulee päivittäin. Puhoksessa pääsee kotiovelta suoraan metsään. Muutenkin luonnossa retkeily on lähinnä omaa sydäntä.

- Työ on mielenkiintoista ja haastavaakin, niin kuin pitää ollakin. Meillä on loistava työyhteisö ja ammattitaitoisia tekijöitä. Eläkkeelle lähtevien tilalle tarvitaan uusia. Parhaillaan on haussa kuntatekniikan päällikön paikka, johon odotamme nuorta kehityskykyistä tekijää, toivoo Siponen.

- Itse toivon, että saamme Keski-Karjalaan uusia asukkaita. Elinoloista ei ainakaan pitäisi olla kiinni. Täällä elin- ja asumiskustannukset ovat selvästi etelää edullisemmat, arki on helppoa, ilmaiset parkkipaikat löytyvät helposti. Erityisesti talot ja tontit ovat edullisia etelän hintoihin verrattuna.

- Esimerkiksi asiantuntijatehtävissä pitäisi etätyö mahdollistaa paljon nykyistä paremmalla tavalla. Etätyötä tekeviä asuisi täällä huomattavasti enemmän, jos työnantajat vapauttaisivat tekemistä ulos omista konttoreistaan, uskoo Siponen.

Suvi Spoof, KETI (tammikuussa 2018)