taras-.jpg

Ukrainalaiset Taras ja Yuliia viihtyvät Kiteellä

10/2023

”Ihmiset ovat auttavaisia eikä täällä ole sotaa.”

Ukrainalainen aviopari Taras Tymoshenko ja Yuliia Hendeha palasi Ukrainan sodan alettua Suomeen. He ovat työskennelleet kausityötekijöinä kuutena vuonna vihannes- ja puutarhatiloilla läntisessä Suomessa, Ahvenanmaalla ja Kiteellä Luukkaisen puutarhalla. Kun sota alkoi, oli Ukrainasta jälleen lähdettävä.

Taras toimi kotimaassaan poliisina. Hän on opiskellut maatalousalaa sekä lakia Kiovan kansallisessa yliopistossa. Yuliia puolestaan on koulutukseltaan farmaseutti ja hän työskenteli apteekissa. Perheeseen kuuluu kaksi lasta, 8- ja 17-vuotiaat tyttäret, jotka ovat asuneet isovanhempien luona Keski-Ukrainassa vanhempiensa ulkomaan työjaksojen aikana.

- Lähdimme vuosia sitten kausityöhön ulkomaille paremman toimeentulon takia, sillä palkkamme oli kotimaassa huono, selittää Taras Ukrainasta lähdön syitä. – Sodan takia tilanne kotimaassa muuttui radikaalisti eikä paluuta näillä näkymin ole ennen kuin sota on ohi.

- Saimme molemmat vakituisen työpaikan Kiteen huonekalutehtaalta, jossa valmistamme huonekaluja. Meidät opastettiin työtehtäviin ja työturvallisuusasioihin hyvin ja olemme tyytyväisiä työtilanteeseemme. Pärjäämme työnantajan ja suomalaisten työkavereiden kanssa rallienglannilla. Suomen kieltä emme ole kunnolla ehtineet opiskella, mutta jatkossa koitamme kieltä opiskella.

- Vuokra-asunto löytyi Kiteen kaupungilta ja meillä on auto käytössämme, jatkaa Taras. – Vapaa-ajalla liikumme paljon luonnossa, varsinkin kalastus, sienestys ja marjastus ovat mieleistä ajanvietettä. Tänä syksynä olemme keränneet sankokaupalla kantarelleja. Ortodoksisen kirkon jumalanpalvelukset ovat meille tärkeitä. Olemme ystävystyneet muutamien ukrainalaisten kanssa, joten viihdymme Kiteellä erittäin hyvin.

- Tulevaisuutemme on avoin, sillä sota Ukrainassa määrittää kohtaloamme. Lapsemme asuvat isovanhempien luona, eikä heidän muuttonsa Suomeen ole ajankohtaista. Tyttäret käyvät koulua ja opiskelevat. Iäkkäät vanhempamme eivät halua lähteä kotoaan tai edes pysty matkustamaan vaivalloista ja monivaiheista matkaa tänne. Meillä on tällä hetkellä oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella, mutta voimme hakea pysyvää työntekijän oleskelulupaa vakituisen työpaikan perusteella.

- Olemme todella kiitollisia kiteeläisille ja suomalaisille, jotka ovat toivottaneet meidät ja muut ukrainalaiset näin hyvin tervetulleiksi, kiittelee Taras. - Itse olemme saaneet apua kaupungin työntekijöiltä ja työnantajaltamme enemmän kuin osasimme odottaa, myös Ukraina-keskuksen materiaaliapu on ollut tarpeen.

Yrittäjä on tyytyväinen ukrainalaisiin työntekijöihin

Kiteen Huonekalutehtaan yrittäjä Raakel Tiihosen mukaan heillä työskentelee tällä hetkellä neljä ukrainalaista. – He ovat ahkeria ja he ovat sopeutuneet hyvin työyhteisöön, iloitsee Raakel. – Heillä ei ole alan koulutusta, mutta ovat pikkuhiljaa opetelleet eri työvaiheita.

Tehtaalla puhutaan suomea, englantia, venäjää ja ukrainaa. - Meillä on myös Venäjän Karjalasta lähtöisin olevia työntekijöitä, mutta mitään eripuraa ei ole ollut eri kansallisuuksien välillä. Ulkomaalaistaustaiset auttavat paljon toisiaan. Esimerkiksi yksi venäläislähtöinen hoitaa tulkin tehtäviä, joten kommunikointi onnistuu hyvin, vaikkei kaikille yhteistä kieltä olekaan.

Teksti ja kuva: Suvi Spoof